Demontage

DemontageStart demontage

Voordat een lift gedemonteerd wordt is er eerst overleg met de betrokken partijen. Zeker als het een personenlift betreft kun je niet van de een op andere dag een lift stilzetten, een goede voorbereiding is essentieel om het werk zo snel en goed mogelijk uit te voeren.
Voordat de start wordt gemaakt om de lift te verwijderen moeten er eerst diverse voorzieningen worden getroffen voor veiligheid, bijvoorbeeld als de lift verwijderd is dat er geen mogelijkheid bestaat dat er iemand in een lege liftschacht terecht komt. Een andere voorziening is het beschermen van de vloeren en wanden van de toegang zodat als de werkzaamheden klaar zijn alles weer keurig in gebruik genomen kan worden. Verder is het in de voorbereiding ook van belang dat de ARBO voorschriften worden nageleefd, sanitair en eetgelegenheid zijn noodzakelijk voordat de werkzaamheden starten.

Tijdens demontage

De demontage van de lift kan op verschillende wijze uitgevoerd worden afhankelijk van het soort lift.
Over het algemeen wordt eerst de liftkooi in de takels gehangen, hierna wordt de gehele lift elektra vrij gemaakt zodat kortsluiting e.d. wordt voorkomen.
De liftkooi wordt opgehangen in kettingen en takels en dan naar beneden getakeld. Wat van te voren van belang is, is dat er overleg is geweest over leidingen enzovoort, wat intact moet blijven en wat definitief verwijderd wordt.
Als er van boven naar beneden gewerkt wordt worden ook de deuren en kozijnen verwijderd en valbeveiligingen geplaatst.
De machinekamer waar de liftmotor en schakelkasten staan wordt als laatste gedemonteerd, alles wordt in handzame delen gemaakt en door middel van takels naar de begane grond gebracht.

Na demontage

Alle gedemonteerde materialen worden naar de begane grond getransporteerd en daar worden zij gesorteerd en gescheiden en met containers afgevoerd.
Machinekamer, verdiepingen en begane grond (hal) worden bezemschoon opgeleverd zodat de volgende partij aan het werk kan.
Zodra deze partij klaar is met de opbouw van de lift komen wij de schotten, stucloop, plastic tape enzovoort verwijderen.

Daarna kunnen de laatste bouwkundige aanpassingen uitgevoerd worden zoals het aansmeren van dorpels. Hierna kan alles bezemschoon worden
opgeleverd. Na goedkeuring van de liftinstallatie is alles opgeruimd en kunt u de lift direct gebruiken.